Rondje langs de velden

Luc Verburgh, voorzitter van het college van bestuur van Zadkine en René Louwerse, lid van het college van bestuur van het Albeda College: "Hoe blikken de samenwerkende partners in het publiek-private partnership ter realisatie van de RDM Training Plant vooruit op ‘hun’ project?"

Deltalinqs maakt een rondje langs de velden, te beginnen bij Techniek College Rotterdam.

Razendsnelle technologische ontwikkelingen en steeds strengere veiligheidsnormen stellen hoge eisen aan studenten die zich voorbereiden op een baan in de procesindustrie. Juist daarom is de RDM Training Plant van grote waarde voor het beroepsonderwijs in de regio Rotterdam. Dat stellen René Louwerse, lid van het college van bestuur van het Albeda College en Luc Verburgh, voorzitter van het college van bestuur van Zadkine. Wat is hun kijk op de nieuwe, real-time trainingslocatie in het Rotterdamse havengebied?

Wat maakt de RDM Training Plant voor jullie zo bijzonder?

Louwerse: "Wat op de RDM Training Plant straks kan, zal een docent in een leslokaal nooit kunnen. Waar anders is de druk van een dreigend lek zo realistisch als op 10 meter hoogte, bungelend aan een touw naast een vat vol biodiesel? Real-life simuleren is dé manier om mensen veiligheidsbewustzijn bij te brengen. Dat bewustzijn is precies hetgeen waaraan het nu nog vaak ontbreekt bij studenten die op zoek gaan naar een baan. En dat is een probleem, want fouten maken is geen optie in de procesindustrie. Bedrijven moeten niet alleen op de theoretische kennis van onderhoudspersoneel kunnen rekenen, maar ook op hun praktijkervaring. Dat geldt net zo goed voor beginnelingen. ‘Vlieguren’ zijn dus cruciaal om studenten perspectief te bieden op een baan."

Verburgh: "Mij spreekt het vooral aan dat er zoveel partijen bij dit project betrokken zijn. Het is het toonbeeld van een breed opgezette, publiek-private samenwerking: onderwijs en bedrijfsleven grijpen hier daadwerkelijk in elkaar. Bijzonder is ook dat alle faciliteiten op het RDM-terrein straks echt in gebruik zijn door bedrijven; alles bevindt zich binnen hetzelfde hekwerk en draait op volle toeren. Studenten ervaren op de RDM Training Plant dus niet alleen de spanning van de simulaties zelf, maar begeven zich ook in een professionele omgeving – het is allemaal voor ‘t echie. Dichterbij je toekomst kun je als student niet komen."

Waarom doet het Techniek College Rotterdam mee met dit project?

Louwerse: "Wij willen de best mogelijke vakmensen leveren. Daar draagt deze Training Plant straks onmiskenbaar aan bij. Contractors stellen steeds hogere eisen aan onderhoudspersoneel, ook aan onze studenten die voor het eerst komen kijken. Ze moeten wel: de wetgeving wordt strenger, de maximaal toegestane downtime steeds korter. Alleen met levensechte simulaties creëer je het veiligheidsbewustzijn dat in deze sector wordt geëist."

Verburgh: "Het is ook een kwestie van realiteitszin: de technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat je achter de feiten aanholt als je je tot theorie beperkt. Fysiek contact met de veiligheidspraktijk van nu is cruciaal om bij te blijven. Dankzij de Training Plant zijn onze opleidingen straks meer dan een opstapje naar het echte werk: studenten lopen bij wijze van spreken gelijkvloers door naar een baan. Dat geeft ze een grote voorsprong. We hopen natuurlijk ook dat de Training Plant straks een uithangbord voor onze opleidingen wordt, primair in de regio en op termijn misschien zelfs landelijk."

Wat is de meerwaarde van de Training Plant voor het onderwijs in bredere zin?

Louwerse: "De Training Plant wordt een schoolvoorbeeld van publiek-private samenwerking, omdat die samenwerking duurzaam is. Dat komt doordat zowel wij – de publieke partijen – als het bedrijfsleven er belang bij hebben om de trainingen en simulaties ook in de verre toekomst voort te zetten. Daar willen we dus ook in investeren. Vaak zijn dit soort initiatieven juist van tijdelijke aard: zodra het geld op is, stopt het project."

Verburgh: "Niet alleen voor studenten is de Training Plant bijzonder. Ook docenten zullen een andere manier van lesgeven moeten ontwikkelen: hun rol verandert. Studenten komen hier om te zien, voelen en ruiken; een cultuur te ervaren. Het is aan docenten om dat praktische leerproces te begeleiden. Die nieuwe rol zullen we steeds meer in het beroepsonderwijs gaan zien."