Nieuwe standard in safety zetten we ook met de bouw zelf

In gesprek met Max van der Meer, senior operations director Europe Huntsman en Marc Verheijen, projectmanager Huntsman.

Max van der Meer en Marc Verheijen.7

Geheimen heeft de petrochemie nog maar nauwelijks voor Max van der Meer, senior operations director Europe bij Huntsman. Tientallen jaren werkt hij inmiddels in deze industrie; met een diploma chemische technologie op zak kwam hij 35 jaar geleden te werken bij ICI, destijds de nummer drie wereldwijd in de petrochemische industrie. Toen Huntsman in 1999 het onderdeel polyurethanen kocht van het bedrijf, verhuisde Van der Meer mee. Zijn werklocatie veranderde niet.

Als vice-voorzitter van Deltalinqs – schoof Van der Meer in 2016 zijn collega Marc Verheijen van Huntsman naar voren om Deltalinqs van advies te voorzien voor de aansturing van de bouw van de RDM Training Plant. Verheijen werkt sinds 1995 bij Huntsman. Door zijn functies als E&I engineer en onderhoudsmanager op de productiesite van Huntsman in Wilton (Noord-Oost Engeland) en nu als projectmanager, kan hij zichzelf met een gerust hart ervaren noemen.

Nieuwe standard in safety
"Projectbegeleiding vereist meer dan alleen het bewaken van de voortgang en het regelen van benodigde vergunningen", legt Verheijen uit. Dat ervaart hij ook als adviseur van Deltalinqs voor de RDM Training Plant. Daarvoor werkte hij nauw en regelmatig samen met de project engineers van de verschillende aannemers uit het bouwconsortium. "Veiligheid blijft een verantwoordelijkheid zodra je als opdrachtgever aannemers met je plannen aan de slag laat gaan. Ook al hebben die aannemers stuk voor stuk ervaren mensen in dienst, zoals in dit geval. Een nieuwe standard in safety zetten we niet alleen met de fabriek die we nu bouwen, maar ook met de bouw van de plant zelf."

De kwaliteit van contractors in Nederland is al jaren een zorgpunt volgens Van der Meer. Dat probleem wordt de laatste jaren alleen maar groter. "De kwaliteit van vakmannen loopt al jaren hard terug. Dat merk je vooral bij grote turnarounds (een periode van ruim een maand waarin een fabriek stilligt). De sleutelaars, steigerbouwers en andere vakmensen die dan nodig zijn om de plant in orde te maken, blijken steeds vaker van een te laag niveau. We hebben er ook gewoon te weinig van. Met deze oefenfabriek werken we aan een betere aanwas van vakmensen in eigen land."

Iemand met ballen
Volgens Van der Meer is de bouw van de RDM Training Plant een typisch Rotterdams project. "Het gaat om veel geld en de samenwerking met zoveel partijen is complex en ambitieus. Het hele traject is bovendien daardoor een serieuze oefencase, ook voor ons." Van der Meer vindt het mooi om onderdeel te zijn van de totstandkoming van de RDM Training Plant. Over Cees Jan Asselbergs, de initiatiefnemer voor het project, is hij vol lof. "Het idee voor een oefenfabriek zoals deze was er al langer. Heerlijk dat eindelijk iemand de ballen heeft gehad om het ook aan te pakken. Ik kijk uit naar het resultaat."