Hybride onderwijs is het moderne opleiden
Cees Alderliesten van Deltalinqs en Erik Boehlé van Techniek College Rotterdam over de hechte band tussen onderwijs en bedrijfsleven.
"Hybride onderwijs is het moderne opleiden." Kalm maar stellig klinken de woorden uit de mond van Cees Alderliesten, beleidsadviseur bij Deltalinqs. We spreken hem op zijn kantoor. Erik Boehlé, onderwijsteamleider bij Techniek College Rotterdam, is eveneens aangeschoven. Hij knikt en vult aan: "Onderwijs en bedrijfsleven trekken steeds meer samen op."
Het is bepaald niet voor het eerst dat Alderliesten en Boehlé samen aan tafel zitten. De twee zijn al jarenlang gesprekspartners als het gaat om stages en het curriculum voor de opleidingen van Techniek College Rotterdam. Hun visie op onderwijs is praktisch hetzelfde, de band is goed.
Leren op de werkvloer
"Het techniekonderwijs in Nederland is duidelijk in ontwikkeling, maar de snelheid moet omhoog", stelt Boehlé. Volgens hem moeten meer studenten kennismaken met de praktijk. Meelopen op de werkvloer is daarvoor een prima middel. Boehlé baseert zich mede op de vele oud-studenten die hij spreekt. Die geven vaak aan dat ze de stap naar de praktijk wel erg groot vonden. Ze hadden er graag eerder in hun studie kennis mee gemaakt. "Sleutelen aan kleine warmtewisselaars in een verwarmd lokaal is aardig, maar verre van echt. Helaas zijn snuffelstages nog geen optie voor eerste- en tweedejaarsstudenten, omdat de veiligheidseisen in de industrie bijvoorbeeld niet toestaan dat minderjarigen nachtdiensten draaien, ook niet als stagiair. Dat is lastig, want in de realiteit draaien alle processen continu door."
Alderliesten slaat de brug naar het bedrijfsleven, waar hij de vraag naar personeel met de dag ziet groeien. "Met name in de chemie en petrochemie gelden strenge veiligheidsnormen. Veilig werken als vanzelfsprekende bedrijfscultuur krijgt dan ook meer en meer de aandacht. De ironie is dat die ontwikkeling juist pleit voor een vroege kennismaking met de praktijk, niet voor uitsluiting. Veiligheid is een cultuurkwestie en cultuur leer je al doende. De contractors die ik spreek willen dat alle medewerkers, ook nieuwe, bekend zijn met de strenge eisen in de industrie. Dat is dus een gezamenlijke behoefte."
Slimme tussenoplossing
Met de RDM Training Plant is een slimme tussenoplossing gevonden, vindt Boehlé. "Daarmee kunnen we studenten een betere carrièrestartgarantie bieden en creëren we tegelijk een flink uithangbord voor Techniek College Rotterdam." Boehlé vertelt dat bij de kopieermachine nu al aankondigingen en tekeningen hangen van de plant. Studenten reageren enthousiast. "De taart is af als ze straks ook kunnen helpen bij het afbouwen van de plant."
Alderliesten benadrukt dat er nog een lange weg te gaan is voor het techniekonderwijs zichzelf hybride kan noemen. Bedrijfsleven en opleidingen zijn nu nog teveel gescheiden werelden. Het liefst ziet hij dat 'gewone' cursisten en studenten straks echt door elkaar lopen op de RDM Training Plant. "We gaan voor een continue verbinding tussen theorie en praktijk. Voor een latrelatie doen we het niet."