Praktijkervaring gun ik iedereen

Meindert Jongenengel, regiodirecteur Industrie Zuid-West bij Croonwolter&dros over het belang van goed onderwijs.

Meindert.3.JPG

Onderwijs loopt als een rode draad door de carrière van Meindert Jongenengel, regiodirecteur Industrie Zuid-West bij Croonwolter&dros. Dat begon al met zijn droom van een baan voor de klas. Voor de geboren Rotterdammer was in het onderwijs van de vroege jaren tachtig echter haast geen werk te vinden. Daar stond hij dan met zijn diploma van de lerarenopleiding geschiedenis. Als ‘tijdelijke oplossing’ koos hij voor een baan bij Croonwolter&dros. Inmiddels werkt hij daar nu ruim 32 jaar.

Gevraagd naar zijn bedrijf vertelt Jongenengel trots over iconische projecten, zoals het Centraal Station van Rotterdam. Het is niet zozeer de techniek, maar vooral het contact met de mensen dat hem raakt en bindt aan het bedrijf. Jongenengel was bij Croonwolter&dros onder meer zes jaar HR-manager. Na twee periodes bij de divisie utiliteit is hij sinds 1 januari 2017 terug bij de industrietak van zijn bedrijf. Zodoende is hij ook betrokken bij de RDM Training Plant. Croonwolter&dros is één van de zeven partijen van het bouwconsortium PRO dat verantwoordelijk is voor al het installatiewerk in de fabriek.

Zijinstromers en basisscholen
Jongenengel is vol lof over de Training Plant. Hij legt uit dat hij al in 2004 op scholen kwam om techniek te promoten. "Dat doe ik inmiddels niet vaak meer, maar het is nog steeds hard nodig. Veel mensen sturen hun kinderen veilig naar de mavo, havo en het vwo maar minder snel naar een beroepsopleiding. Ze denken dat het per definitie vies werk is, dat de lonen laag zijn en de doorgroeikansen nul. Dat beeld klopt al lang niet meer. De Training Plant is hét platform om dat als industrie te laten zien."

De slinkende instroom aan geschoold personeel speelt ook Croonwolter&dros inmiddels serieus parten. Jongenengel pleit dan ook voor een brede aanpak. Hij is onder meer voor samenwerking met het UWV om ook zijinstromers op de oefenfabriek toe te laten. Ook basisscholen zou hij graag op de oefenfabriek uitnodigen. "Ik gun iedereen de ervaring om te zien waar ze komen te werken. Wat dat betreft kun je niet vroeg genoeg beginnen met kweken."

Win-win
Binnen het bouwconsortium valt Jongenengel op dat iedereen vol betrokkenheid samenwerkt. "Iedereen ziet dat het een win-winsituatie is; zowel de industrie als de maatschappij profiteert. We tonen als industrie met dit project onze verantwoordelijkheid en helpen tegelijk onszelf."