Dit is voor iedereen nieuw

In gesprek met Henk de Jong, construction manager bij KH Engineering.

Henk_deJong-053906

De kracht van zorgvuldig projectmanagement is niet te onderschatten vindt Henk de Jong, construction manager bij KH Engineering. Dat ervaart hij momenteel als rechterhand van Cees Jan Asselbergs, initiatiefnemer voor de RDM Training Plant vanuit Deltalinqs. "Het is voor al die contractors de eerste keer om in zo’n grote groep samen te werken. Kort op de bal zitten is cruciaal, niet alleen voor hen, maar ook voor ons als opdrachtgever."

Dankzij zijn ruime ervaring in de bouw is De Jong goed thuis in de wereld van simulaties en 3D-modellen; kennis die ook voor de RDM Training Plant nodig is. Na zijn opleiding werktuigbouwkunde aan de LTS kwam hij terecht bij Fokker in Papendrecht, waar hij twee jaar in de bedrijfsschool werkte en vervolgens twee jaar in de fabriek. Een 'leuke start' noemt De Jong zijn tijd bij de vliegtuigbouwer, maar repeterend werk viel hem uiteindelijk tegen. Daarna volgde hij de avond MTS en heeft een carrière in de engineering gemaakt. De Jong werkte in veel verschillende industrieën en voor talloze projecten. Hij geniet nu van de afwisseling in zijn rol als constructiemanager.

Bouwvergaderingen
Voor de RDM Training Plant regelde KH Engineering onder meer de aanvraag en de voorbereiding voor de vereiste omgevingsvergunning. Hoezeer projectmanagent ook nu bij de bouw van de oefenfabriek nodig is, blijkt onder meer tijdens de wekelijkse bouwvergaderingen van het consortium.

"Wat je goed merkt is dat bedrijven het niet gewend zijn om op deze manier samen te werken", vertelt De Jong. "Normaal gesproken heeft iedereen alleen zijn eigen deel. Nu werken ze samen aan één eindproduct, dat is voor iedereen nieuw." De Jong heeft niets dan lof voor zijn 'tegenspeler' Herman Dommers, die als projectleider van het consortium fungeert. "Hij heeft aan dit project een flinke dobber. Probeer maar eens zeven directeuren en zeven projectleiders aan te sturen. Het lukt hem bijzonder goed. De partijen groeien merkbaar naar elkaar toe."

Idealistisch streven
Afrondend noemt De Jong het een mooie kans om dit project te mogen doen in de private sector. Hij waardeert het idealistische streven van Asselbergs en de uitdaging om met een beperkt budget toch zoveel mogelijk te krijgen. "De werving van jonge mensen voor de industrie is voor geen van ons corebusiness, maar noodzakelijk is het wel. De RDM Training Plant gaat daarbij helpen."